کودک خجالتی
راهکارهای درمان کودک خجالتی: درمورد خجالتی و کم رو بودن کودکان باید گفت وقتی کودکان احساس خجالت و کم رویی می کنند در حقیقت نوعی احساس ناراحتی از بودن خود در محیط خود نشان می دهند .خجالت کشیدن مواقعی پیش می آید که کودک در موقعیت های ناآشنا قرارگیرد یاهنگام تعامل وگفت وگو دچار اضطراب و ناراحتی های عصبی شود یازمانی که کودک به طریقی مورد توجه دیگران قرار گرفته است در آن حالت بی نهایت ناراحت و خشمگین می شود .
معمولا کودکان خجالتی بیشترشاهد بازی بچه های دیگر بوده و کمتر در بازی شرکت می کنند .قبل از هر چیز والدین باید مراقب رفتار خود باشند و به جای دامن زدن به خجالتی وکم روبودن کودک،عوامل کمرویی کودک را شناسایی کرده و در پی برطرف کردن آن باشند .برای شناسایی علل خجالتی بودن کودکتان خوب است که اول به رفتارهای خود با بقیه و یا با کودک دقت کنید؛شاید که علت اصلی خود شما باشید وبر اساس الگوپذیری کودک از والدین ، بازتاب رفتار خودتان را در کودک رشد کرده بدون آن که بخواهید .
علتهای خجالتی بودن کودکان
یکی از علت های مهم در خجالتی بودن کودکان شخصیتی است و برمی گردد به گذشته های دوران نوزادی. برای مثال نوزادانی که احساسی و تحریک پذیرند دائم جیغ می زنند و خیلی گریه می کنند احتمالش است که درآینده در برقراری زمینه های ارتباط درست، در ردیف کودکان ترسو ، خجالتی و کمرو قرار گیرند .
همچنین می توان ، رفتارهای آموخته شده از بزرگترها در معرض سرزنش های مرتب کودک از سوی والدین در روابط خانوادگی ، کمبود اعتماد به نفس در کودک ، حمایت بی اندازه از کودک یا تنبیه کردن کودک را از علل دیگر تاثیرگذار دانست .
پدر ومادرها توجه کنند که خجالتی بودن تنها میتواند یک مشکل شخصیتی برای کودک باشد و به هیچ وجه عیب و یا ایراد او نیست . پس اصلا نیازی به اعمال خشونت و سخت گیری زیاد از حد برای رفع آن در کودک نیست. بعضی کودکان خجالتی یا کمرو افرادی درونگرا هستند و بدین جهت خیلی دوست ندارند با دیگران ارتباط برقرار کنند ، اگر شما به عنوان والدین و دیگر افراد اطرافیان کودک سر این مساله بخواهیدعصبانی شوید که چرا او کم رو یا خجالتی است و باید فلان رفتار را که شما می گویید،انجام دهد ؛ در این صورت نه تنها کودک خود را درمان نکرده بلکه این امکان را میدهید که اختلال های دیگری همچون لجبازی در کودک و یا پرخاشگری کودک را درمسیر رشدو شخصیت کودک به او تحمیل کنید .
درمان کمرویی کودکان
در راهکارهای درمان کودک خجالتی ما به شما می گوییم در خجالتی بودن کودک ۲ ساله یا خجالتی بودن کودک سه ساله و یا بیشتر ؛ باید به کودک فرصت اظهار نظر بدهید هر قدر هم که کودک کم سن و سال باشد تلاش کنید فرصت اظهار در تصمیمات خانواده را برایش فراهم کنید . با فراهم کردن این امکان برای کودک در واقع به او جرات می دهید که بتواند در جمع هایی مانند کلاس مدرسه و یا جمع همسالانش به راحتی حرف بزند بدون آنکه استرس و اضطراب داشته باشد و احساس شرم کند .
پیشنهاد ما به شما: راههای درمان لج بازی کودک
مهارت های برقراری ارتباط در کودکان دیگر و به عبارتی دوست یابی در کودکان را به آن ها آموزش دهید در قالب بازی کردن با کودک یا گفت و گو و حتی گفتن داستان.
راهکارهای درمان کودک خجالتی
۱- بازی درمانی یکی از راهکارهای درمان کودک خجالتی:
مثلا سر میز شام ، نکاتی را به او یادآوری کنید خیلی آرام و با حوصله می توانید در نقش های دیگر غیر از والدین با او بازی کنید . مثلا شما در نقش یکی از دوستانش با او وارد صحبت شوید و در زمینه هایی که می دانید کودکتان کمرو است و احساس خجالت می کند با او صحبت کنید . به این مثال شما بدون اینکه کودک خود را نصیحت کرده و یا بدون دستوردادن به کودک ، به او آموزش می دهید که چگونه برخورد کند و باعث تشویق کردن کودک به صحبت کردن می شوید .
۲-آموزش مسئولیت پذیری به کودک:
به کودکتان مسئولیت بدهید اما آن ها را با کودکان دیگر مقایسه نکنید برای کودک شرایطی فراهم کنید که بتواند مسئولیت هایی را بپذیرد. سعی کنید از کودکانتان چیزی بخواهید که مطمئنید از پس آن بر می آید وحتی اگر شکست خورد شکست او را با دیگر کودکان مقایسه نکنید بلکه به پیشرفت او در مقایسه با رفتار های قبلی اهمیت بدهید .