انواع مهریه
این مقاله در ارتباط با انواع مهریه و نحوه گرفتن مهریه می باشد. در اینجا ما شما را با انواع مهریه و نحوه گرفتن و پس دادن آن آشنا می کنیم.
مهرالمسمی
مهریهای که در هنگام عقد تعیین شود را مهرالمسمی نمی نامند. مهرالمسمی توسط زوجین و یا نمایندهٔ آنها مشخص میشود.
مهرالمثل
مهریه ای که در صورت وقوع نزدیکی به زن تعلق میگیرد را مهرالمثل می نامند. ملاک مقدار مهرالمثل وضعیت زن است. طبق اساس ماده ۱۰۹۱ قانون اساسی در تعیین مقدار مهرالمثل «حال زن از جهت شرافت خانوادگی و دیگر صفات و وضعیت او نسبت به اماثل و اقران و اقارب او و همچنین معمول محل و…. در نظر گرفته میشود». یاد آوری می شود وقوع طلاق قبل از تعیین مهر و بعد از وقوع نزدیکی، زن را مستحق دریافت مهرالمثل میکند.
مهرالمتعه
اگر مقدار مهریه در عقد قید نشود و مرد قبل از تعیین مقدارمهریه و وقوع نزدیکی همسرش را طلاق دهد، زن مستحق مهرالمتعه می شود. برخلاف مهرالمثل، مقدار مهریه مهرالمتعه متناسب با شرایط مالی مرد مشخص میشود.
دلائل حقوقی دریافت مهریه
طی سالهای قبل شاهد بروز برخی مرسمومات اعم ازتعیین مهریه های سنگین بودهایم. مهریههایی که بعضی اوقات باعث روزنه و راهی برای کلاهبرداری و کسب سود و منفعت میشد.ظرف گذشت چند ماه شاهد این بودیم که زندانها رفته رفته از افرادی پر شد که در پی تشکیل خانواده وازدواج های ناموفق سرازاین مکان درآوردند.اشخاصی که به دلیل عدم دقت درتعیین مقدار مهریه بعد ازچند وقت به دلیل عدم تمکن مالی برای پرداخت مجبور به تحمل حبس و حضور در زندان میشدند. اما پس از تصویب قانون حمایت از خانواده جدید، شرایط تغییر چشم گیری پیدا کرد. طبق اساسنامه ماده ۲۲ قانون حمایت از خانواده «هر زمانب مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکّه تمام بهارآزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده (۲) قانون اجرای محکومیتهای مالی است. چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج، ملاک پرداخت است. رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است» یعنی با توجه به این قانون، اگر مهریه ازدواج تا ۱۱۰ سکه باشد، مرد به دلیل عدم توان پرداخت مهریه حبس میشود. در صورتی که میزان مهریه بیش از ۱۱۰ سکه باشد، موارد مذکورفقط نسبت به ۱۱۰سکه قابل اعمال است و نسبت به مقدار بیشتر،توان مالی شوهر اهمیت بسزایی دارد.
پیشنهاد میکنیم به منظور آشنایی با مراحل و رفع مشکلات خانوادگی از صفحه مشاوره طلاق رایگان دیدن فرمایید.
مهریه زن در هر زمان و هر شرایط که مطالبه شود به نرخ روز پرداخت میشود. برای تعیین مقدار مهریه به نرخ روز، بانک مرکزی هر ساله شاخصی از بهای کالا و خدمات تعیین میکند که بر این اساس نحوه تعیین مهریه به نرخ روز این چنین خواهد بود:
« مبلغ مهریه تعیین شده × عدد شاخص در سال قبل از مطالبه ÷ عدد شاخص در سال وقوع عقد = ارزش کنونی مهریه »
حتما بخوانید : در چه شرایطی مهریه به زن تعلق نمیگیرد
مهریه شاید بتواند برای زن پشتوانه ای در مقابل حق طلاق مرد باشد. اما نباید وسیلهای برای سوء استفاده محسوب شود. در واقع آنچه محور ازدواج است، برقراری پیوند و تشکیل خانوادهای سالم و به آرامش رسیدن است. با دقت در تعیین مقدار مهریه، میتوان از تبدیل شدن آن به بحرانهای آینده، جلوگیری کرد.
درخواست مهریه
مراحل مطالبه انواع مهریه یا درخواست مهریه به این صورت است که در صورتی که صداق، وجه نقد، سکه و طلا باشد، زوجه قادر است به همراه سند رسمی ازدواج خود به دادگاه مراجعه کند و فرم دادخواست مطالبه مهریه را پر کند.
پس از ارائه دادخواست قانونی به دادگاه ، ۱۰ روز مهلت قانونی به مرد داده می شود تا مهریه زن را پرداخت کند . در صورتی که مهلت پرداخت مهریه به اتمام برسد و مرد قادر به پرداخت مهریه نباشد، زن می تواند تمام دارایی شوهر خود را به دایره اجرایی ثبت معرفی کند و تقاضای توقیف اموال برای مهریه را نماید.
در صورتی که شوهر شرایط پرداخت مهریه را نداشته باشد، مهریه تقسیط شده و مطابق قانون ۱۱۰ سکه احکام اجرا می شود. همچنین اگر مهریه سکه یا طلا باشد و مرد قادر نباشد اصل آن را پرداخت کند، محاسبه مهریه به نرخ روز انجام می گیرد.
نحوه وصول مهریه
طبق شرایط قانونی مهریه از دو طریق قابل وصول است:
۱- زن از طریق طرح دعوا دردادگاه با تقدیم دادخواست وبا استناد به دلائل ومنضمات از جمله سند ازدواج اقدام نماید.دادگاه پس از رسیدگی، حکم به پرداخت مهریه میدهد و پس از صدور اجرائیه و ابلاغ آن به محکوم علیه (زوج) فرآیند اجرا آغاز میشود.
۲- فرض اینکه مهریه از اموال منقول مانند سکه ، خودرو و یا وجه نقد است، لذا زوجه میتواند با مراجعه به یکی از دفاتری که سند ازدواج را تنظیم کرده است، تقاضای صدور اجراییه علیه مرد را انجام دهد. در صورتی که مهریه مال غیر منقول نظیر ملک، زمین و کارخانه باشد باید به دفترخانهای که سند رسمی مال غیر منقول را تنظیم کرده مراجعه کرد. اما اگر مال غیر منقول دارای سند رسمی نباشد، تنها راه قانونی وصول مهریه مراجعه به دادگاه میباشد.