کفالت چیست ؟
کفالت چیست ؟ کفالت هم یک عقد مثل عقد اجاره وسیع است که مقررات آن در قانون مدنی بیان شده است ولی آنچه مهم است اینکه کفالت ارتباط زیادی در رسیدگی به جرائم پیدا می کند و در دادگاههای کیفری بسیار مورد توجه قرار می گیرد و مورد استفاده آن برای کسانی هست که اتهام آنها در دادگاه کیفری بررسی شود و مقامات قضایی به خاطر دسترسی در هر زمان لازم باشد، قرار کفالت صادر می کنند و از متهم می خواهند شخص را بعنوان کفیل معرفی کنند. البته آنچه مهم است اینکه با ضامن تفاوتهای دارد که در ادامه توضیح داده می شود.
مشخصات کفیل :
کفیل هر شخصی نمی تواند باشد. اعتبار کفیل باید به تشخیص مقام قضایی صادر کننده قرار برسد و پر داخت مبلغ کفالت هم تردید نباشد. از مواردی که برای قبول کفالت لازم است اول و مهم تر اینکه فیش حقوقی داشته باشد. به همراه فیش حقوقی کارت شناسایی که البته فیش حقوقی اشخاصی که کارمند یا استخدام دولتی و شرکتهای خصوصی هستند یا پروانه کسب ، سند مالکیت اتومبیل یا کارخانه یا کارت بازرگانی و امثال آن اعتبار کفیل احراز می شود وحتی قاضی میتواند اعتبار کفیل را از طریق پاسگاه انتظامی و تحقیق از مطلعان بدست آورد. مرکز مشاوره تلفنی پیام مشاور همه روزه از ساعت ۸ صیح تا ۱۲ شب پاسخگویی سوالات حقوقی شما عزیزان می باشد.
مبلغ کفالت چیست :
تعیین مبلغ کفالت بستگی به شرایط پرونده دارد. در پرونده مطروحه که مربوط به آسیب بدنی غیر عمدی است قاضی با توجه به میزان مجازات قانونی عمل ارتکاب و خسارت دارد به شاکی و سایر عوامل مانند : شخصیت متهم سابقه کیفری و جسمی در مورد میزان مبلغ وجه الکافه تصمیم گیری می کند. در هر صورت مبلغ قرار تامین کفالت از خسارتها ی که به مدعی خصوصی یا شاکی وارد شده کمتر نخواهد بود.
تکلیف کفیل :
اگر برای کفالت از شخصی در دادگاه حاضر شدید مطلع باشید که تکالیف سختی را پذیرفته اند که اگر در انجام آن ناتوان باشید پیامدهای مالی برای شما خواهد داشت. پس از صدور قبولی توسط قاضی و امضای آن توسط کفیل و قاضی با درخواست کفیل رونوشت این تفاهم نامه به کفیل داده می شود. اگر متهم در مواقعی که حضورش نزد قاضی ضروری است برای مثال بازپرس : او را برای تفهیم مفاد گزارش پلیس فتا یا تحقیقات محل یا نظر کارشناسی یا مواجهه حضوری احضار کند باید به موقع حاضر شود. البته ممکن است در جریان رسیدگی چه در دادسرا و چه در دادگاه بارها متهم احضار شود و حضورش ضرورتی باشد پس کفیل نمی تواند با استناد به یکبار حضور این مسئولیت را از خود رفع نماید. البته اگر کفیل در میانه راه از ادامه این تکلیف پشیمان شود پرونده در هر مرحله ای که باشد می تواند با معرفی و تحویل متهم از قاضی رسیدگی کننده کلا از خود رفع مسئولیت کند در غیر اینصورت کفالت تا زمانی که متهم از اتهام وارده تبرئه یا اینکه متهم محکوم و اجرای حکم محکومیت وی آغاز شود ادامه دارد. به ادامه مقاله کفالت چیست توجه فرمایید.
موارد برائت کفیل به شرح زیر می باشد :
۱- معرفی به موقع کفیل
۲- حضور به موقع مکفول
۳- برائت ذمه مکفول
۴- انصراف مکفول له از تعهد کفیل
۵- انتقال حق مکفول له
۶- فوت مکفول
در صورت فرار متهم یا دسترس نداشتن به او در مواردی که حضور متهم ضروری تشخیص داده شود، کفیل ملزم به پرداخت وجه اکفاله خواهد بود. بدین صورت که به کفیل اخطار می شود ظرف مدت ۲۰ روز متهم را تسلیم کند و در صورت ابللاغ واقعی اخطاریه و عدم تسلیم به دستور رئیس حوزه قضایی وجه اکفاله اخذ می شود و خواستن متهم از کفیل به جز مواردی که حضور متهم برای تحقیقات یا محاکمه یا اجرای حکم ضرورت داده ممنوع است در صورت صدور دستور اخذ وجه الکفاله کفیل می تواند مثل متهم وثیقه گذار در مهلت مقرر به دادگاه تجدید نظر شکایت کند.
این مهلت ۱۰ روزه از تاریخ ابلاغ دستور رئیس حوزه قضایی است. بنابراین کفیل با مسئولیت کفالت بار سنگینی را برای خود قبول می کند که ممکن است به ضبط وجه الکفاله منتهی شود البته اگر متهم با عذر موجهی نزد قاضی حاضر نشود مثل : متهم فوت کرده یا در توقیف بوده یا اینکه با حوادث قهری نتوانسته نزد قاضی حاضر شود کفیل مسئولیتی ندارد.
وثیقه یا قرار وثیقه چیست :
مبلغ مالی یا دارای غیر منقولی است که در ازای شرط نزد طرف قرارداد یا دادگاه می گذراند. معنای لغوی وثیقه از وثیق به معنای استوار است و یعنی آنچه مورد اعتماد است و برای محکم کاری است بعبارتی آزادی فرد بازداشتی با تامین قرار وثیقه بدین معنی است که متهم تا زمانتشکیل داگاه در خارج از زندان خواهد بود اما در زمان تشکیل دادگاه باید پاسخگوی اتهامات باشد و در صورت اثبات اتهام و مجرم شناخته شدن و محکومیت به زندان دوباره به زندان برمی گردد. معمولا برای آزادسازی مشروط فرد زندانی مبلغی متناسب با میزان جرم و اهمیت پرونده وی صادر می شود که این مبلغ و محدودیتهای آزادی فرد را قاضی پرونده تشخیص می دهد.
چگونگی آزادی متهم با قرار وثیقه :
قرارهای کیفری انواع مختلفی دارد:
۱- قرار التزام به حضور با قول شرف. ۲- قرار الزام به حضور با تعیین وجه التزام. ۳- قرار کفالت.
هر یک از قرارهای مزبور متناسب با جرم ارتکابی و خسارتهای وارد، به متضرر از سوی مقام قضایی معیین می گردد در صورتی که مقام قضایی تشخیص دهد که این قرارها کفایت نمی کند و حضور متهم در مواقع ضروری را تضمین و تامین نمی شود یا متهم امکان معرفی کفیل را نداشته باشد و از بازداشت متهم جلوگیری می کند صدور قرار وثیقه است این قرار یکی از قرارهای تامین کیفری مندرج در ماده ۱۳۲ قانون دادگاههای عمومی و انقلاب مورد توجه قرار گرفته است و این قرار از قرارهای دیگر شدید تر است چرا که در این قرار مالی در اختیار دادسرا قرار می گیرد که در این قرار لزوما در زمان صدور باید عین مال یا سند مالکیت باید در اختیار دادسرا قرار گیرد پس مطمان ترین قرار در قرارهای موجود قرار وثیقه است که متهم باید معادل مبلغ مزبور وجه نقد یا ضمانت نامه بانکی یا مال منقول یا غیر منقول معرفی کند.
چه اموالی می تواند به عنوان وثیقه قرار گیرد :
وجه نقد یا ضمانت نامه بانکی یا مال منقول و غیر منقول که نوع این وثیقه را مقام قضایی معرفی می کند که البته تعیین نوع وثیقه از اختیارات متهم است و مقام قضایی نمی تواند الزام به نوع خاصی از وثیقه نماید.
فرایند صدور وثیقه تا آزادی متهم :
متهم های را معرفی می نماید که باید در حساب دادگستری تودیع شود که اگر لازم به توقیف شود این مال توقیف می شود و اگر مال غیر منقول باشد کارشناس باید ارزش مال را اعلام نماید و اگر کارشناس دادگستری یا اداره ثبت اعلام کند مال ارزش لازم را ندارد جای اعتراضی نخواهد داشت و البته ممکن است جریان معرفی چند روز طول بکشد که در این حالت متهم در بازداشت خواهد بود پس ثیقه گذار ممکن است خود متهم یا شخص ثالث باشد که در موقع لازم و بدون عذر موجه حاظر نشود وثیقه به دستور مقام قضایی ضبط می شود و اگر بعد از ضبط مشخص شود و ارزش مال بیشتر از مبلغ تعیین شده باشد مبلغ مازاد بر وجه مقرر در قرار وثیقه پس از کسر هزینه های ضروری مربوط به اجرای دستور به وثیقه گذار مسترد می شود.
۴ دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
امتیاز بینندگان:4 ستاره
امتیاز بینندگان:5 ستاره
امتیاز بینندگان:5 ستاره
خسته نباشید
ایا وجه الکفاله قابل بازگشت به حساب کفیل هست یا نه؟ ممنون
با سلام
دوست عزیز اگر کفیل متعهد شده باشد که فرد مجرم را در زمان معینی تحویل مقام قضایی بدهد و در آن زمان تحویل بدهد می تواند وجه الکفاله(وثیغه ای که به عنوان تحویل فرد به مقام قضایی تحویل داده می شود. ) را پس بگیرد. در غیر این صورت وجه الکفاله ضبط می شود.
امتیاز بینندگان:5 ستاره
امتیاز بینندگان:5 ستاره
امتیاز بینندگان:5 ستاره
امتیاز بینندگان:5 ستاره
امتیاز بینندگان:5 ستاره
بسیار عالی بود ممنون
سپاس از نظر شما