مزاحمت تلفنی و دیدگاه قوانین کیفری نسبت به مسائل :
شبکه ارتباطی به ویژه تلفن همانگونه که در پیشبرد نیازهای افراد گام های موثری برداشته و با سهل نمودن ارتباطات فرایند انتقال اطلاعات بروز را برهمگان فراهم کرده. به گونه ای که با برداشتن گوشی تلفن در ابتدای ترین مراحل ایجاد آن که بصورت صوتی بوده و افراد را در بهره برداری از آن که محدود بود کم کم بر آن داشت که گسترش آن را برای برآورد کردن نیازهای هرچه بیشتر تلاش کند. مرکز مشاوره تلفنی پیام مشاور آماده پاسحگویی به سوالات حقوقی شما عزیزان از سراسر کشور می باشد.
حال همانگونه که پیشرفت تکنولوژی مزایای داشته معایبی هم در پی داشته است که از آن جمله می توان به عدم فرهنگ سازی از پیش تععین شده آن اشاره کرد که متاسفانه مشکلاتی را برای جامعه انسانی به وجود آورده است.
تاریخچه ایجاد ارتباط تلفنی و ناهنجاری های ایجاد شده در پی آن :
ابتدا در تعامل اولیه خطوط تلفنی در جهت ارتباط سنی برای احوال پرسی و کم کردن نگرانی وسیله ای بسیار مناسب بود که ضعف آن با گرفتن شماره به عمد یا تصادفی در شبانه روز و ایجاد مزاحمت جلوه گر شود که هر کدام واکنش هایی را برای افراد در برداشت.
نگاه مخابرات برای جلوگیری از مزاحمت ما رفته رفته به این نتایج منتهی میشود :
در پی شکایات افراد و ارگان ها از مزاحمت ها، مخابرات را برآن داشت با ایجاد کارگروه ویژه حمایت در این حوزه را بیشتر نماید به گونه ای که به صرف اعتراض خطوط تلفن ردیابی و با گرفتن کد مورد نظر احتمال پیگیری مزاحمت فراهم می شد.اقدامات انتظامی اداری مخابرات برای بار نخست تذکر و جریمه برای فرد خاطی بود. مرحله بعد جریمه نقدی و بار سوم سلب امتیاز تلفن و جمع آوری خط تلفن مباشد.
در مورد تلفن های همراه مخابرات و به فراخور آن اپراتورها تصمیمات جدی اتخاذ کردند که :
با واگذاری سیم کارت های دائمی که محدودیت تلفن های ثابت را نداشت افراد را بر آن داشت که از این شرایط برای بهره برداری استفاده نمایند که در اوایل امر عکس تلفن ثابت مزاحمت بسیار اندک بود تا اینکه نسل دوم تلفن بسیار به عنوان سیم کارت های ایرانسل وارد بازار خطوط همراه شد.
با تعدیل قیمت بخصوص در سیم کارت اعتباری و سهل الوصول بودن آن به راحتی در دسترس همگان قرار گرفت بدون اینکه تدابیر امنیتی در مورد آن اتخاذ شود حتی بدون ثبت مالک آن باعث شد که اینگونه مزاحمت ها قابل پیگیری نباشد و مشکلات بسیار جدی را برای شاکیان آن به وجود آورد. با اعتراض اکثر صاحبان خط حقوقدانان نیست به این مساله شرکت مخابرات را بر آن داشت که همگام با دستور قضایی به صورت دوره ای سیم کارت ها ارائه شده در دسترس افراد را ساماندهی و ثبت نماید که از سوء استفاده تا حدود زیادی جلوگیری به عمل آمد.
راهکار سیستم قضایی و مخابرات برای شاکیان مزاحمت تلفنی سیم کارت های اعتباری و همراه :
با تنظیم شکوائیه مزاحمت تلفنی توسط شاکیان این امر دستورات لازم قضایی جهت ردیابی مالک سیم کارت از مبدا ارتباط تا مقصد کامل کنترل شده و در نهایت خاطی دستگیر و به مرجع قضایی احضار می شود.
با توجه به میزان تقصیر،جرم فرد مالک مجازات تعیین گردد :
۱- در صورت مالک شناخته شدن سیم کارت وجه التزام قانونی اول تعهد و جزای نقدی.
۲- با توجه به میزان تاثیر سوء استفاده جبران خسارت و جزای نقدی مسدود نمودن سیم کارت.
۳- جزای نقدی در جبران خسارت (مادی و معنوی) و حبس تا ۶ ماه.
مزاحمت تلفنی و محور مختلف آن با پیشرفت خطوط تلفنی استفاده از شبکه مجازی و اینترنت :
در عصر پیشرفت مزاحمت های تلفنی صوتی جایگزین های جدیدی چون ثبت پیامک، صداگذاری در صفحات تلگرام و حتی با نرم افزارهای گوناگون ویدیوئی چون imo نیز این مزاحمت ها چهر ه ایی تازه به خود گرفته که با اعلام به پلیس فتا قابل پیگیری بوده و نسبت به آن تصمیم می شود و همزمان در حکم صادره علیه مجرم نسبت به محرومیت وی از داشتن این امتیاز به طور موقت یا دائم به مخابرات و اپراتور اعلام نظر می شود.
در مزاحمت های تلفنی با پیگیری در قانون مجازات اسلامی طبق ماده ۶۴۱ حبس درجه ۷ از یک ماه تا شش ماه تعیین شده که این مجازات علاوه بر محدودیت خاص شرکت مخابرات برای مزاحمین تلفنی است که منجر به قطع تلفن فرد مزاحم خواهد شد. تکرار در مزاحمت ایجاد شده از جانب مزاحم حداکثر مجازات را در بر خواهد داشت.