مراحل قانونی طلاق توافقی چیست؟پس از اینکه ثبت دادخواست، دادگاه بر اساس آدرس محل سکونت مشترک زوجین تعیین میشود. بعد از تعیین دادگاه و شعبهی مربوطه برای زوج و زوجه پیامکی ارسال میشود که در آن شعبهی مربوطه و تاریخ رسیدگی و مراجعه مشخص میشود. زن و شوهر هر دو باهم باید در تاریخ مقرر به شعبه مراجعه کنند و در جلسهی رسیدگی حاضر شوند و خواستهی خود مبنی بر صدور گواهی عدم امکان سازش یا طلاق توافقی را مطرح کنند. در همین جلسه قاضی دادگاه طرفین را به داوری ارجاع میهد.
داوری
دادگاه به زوجین اعلام میکند که داورانی از بین بستگان یا آشنایان مورد اعتمادشان تعیین و به دادگاه معرفی کنند. چنانچه زوجین نخواهند یا نتوانند داوری معرفی کنند، دادگاه رأسا مبادرت به انتخاب داور میکند.
علاوه بر داوری، زوجین از طرف دادگاه به مراکز مشارهای هم ارجاع داده میشوند. زوجین در این مراکز علت عدم توافق خود را مطرح میکنند و مشاور سعی در ایجاد صلح و سازش بین زوجین خواهد کرد و اگر این سازش حاصل نشد مشاور نظر کارشناسی خود را به صورت مکتوب و مدلل به دادگاه اعلام میکند.
اخد گواهی داور و مشاور و مراجعه مجدد به دادگاه
پس از وصول نظرِ کارشناسیِ مشاور و داور به شعبهی دادگاه، قاضی آنها را بررسی و سپس گواهی عدم امکان سازش را صادر میکند. لازم به ذکر است که زن و شوهر باید در همان جلسهی دادگاه حق تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی خود را ساقط کنند با این کار رأی دادگاه قطعی میشود و مدیر دفتر دادگاه گواهی قطعیت را در سه نسخه صادر و به هریک از طرفین نسخهای میدهد. موسسه ما برای حفظ حقوق زنان و جلوگیری از تضییع شدن حقوق آنان در تمام امور مربوط به خانواده آماده ارایه مشاوره طلاق به هموطنان عزیز و دریافت وکیل تلفنی ۲۴ ساعته می باشد.
مراجعه به دفتر ثبت ازدواج و طلاق
این مرحله گواهی عدم امکان سازش صادر شده است. این گواهی سه ماه اعتبار دارد. یعنی طرفین فقط تا سه ماه فرصت دارند که با مدارک لازم به یکی از دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کنند و اگر این مدت سپری شود اعتبار این گواهی و کلیهی توافقات فیمابین زوج و زوجه از بین خواهد رفت. بعد از صدور گواهی عدم امکان سازش و در مدت اعتبار آن یعنی سه ماه، قبل از مراجعه به دفترخانه و اجرای صیغهی طلاق احدی از طرفین نمیتواند یک طرفه توافق را از بین ببرد و و این توافق اولیه برای طلاق توافقی فقط با توافق ثا نویه هر دو طرف مبنی بر برهم زدن توافق اولیه از بین خواهد رفت.
حتما بخوانید: استرداد جهیزیه با وکیل قانونی
پس از صدور گواهی عدم امکان سازش، در صورتی که زوجه باکره باشد باید در ضمن توافقات، به این امر اقرار کند و قبل از اجرای صیغهی طلاق با مراجعه به پزشکی قانونی گواهی سلامت بکارت بگیرد. ولی اگر باکره نباشد (مدخوله باشد) ضمن اینکه در توافقات بر این امر اقرار کرده، باید آزمایش خون داده و گواهی عدم بارداری بگیرد در این مرحله زوجین با در دست داشتن گواهی عدم بارداری و قطعیت گواهی عدم امکان سازش میتوانند به هریک از دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه و نسبت به اجرای رأی طلاق اقدام کنند و صیغهی طلاق در خصوص آنها جاری خواهد شد.
در مواقعی که زوج و زوجه برای مراجعه به دفتر ازدواج و طلاق با هم همکاری نکنند، هرگاه زوج در مهلت مقرر به دفتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه و گواهی عدم امکان سازش را تسلیم کند، در صورتی که زوجه ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود سردفتر به زوجین اخطار میکند برای اجرای صیغهی طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. در صورت حضور نیافتن زوجه، صیغهی طلاق جاری و پس از ثبت به وسیلهی دفترخانه مراتب به اطلاع زوجه میرسد. درصورتی که زوج برای مراجعه به دفترخانه همکاری نکند و زوجه بنا بر اعلام دادگاه صادرکنندهی رأی یا به موجب سند رسمی در اجرای صیغهی طلاق وکالت بلاعزل داشته باشد، حضور نیافتن زوج، مانع اجرای صیغهی طلاق و ثبت آن نیست. اجرای صیغهی طلاق با رعایت جهات شرعی در دفترخانه یا در محل دیگر و با حضور سردفتر صورت میگیرد. بنابراین داشتن وکالت بلاعزل برای اجرای صیغهی طلاق برای زن در طلاق توافقی نکتهای است که جهت اجتناب از مشکلات عدم حضور زوج در دفترخانه باید مدنظر قرار گیرد.
مدارک لازم برای طلاق توافقی
۱- کارت ملی
۲-شناسنامه
۳-سند ازدواج (عقدنامه) زوجین.
زوجین باید هردو باهم با دردست داشتن مدارک فوقالذکر درتهران به دفتر خدمات قضایی و درشهرستان به واحدِ ثبت دادخواست، مراجعه کنند. موضوع خواستهی آنها در برگ دادخواست «صدور گواهی عدم امکان سازش (طلاق توافقی) است».