دانستن آداب خواستگاری برای هردو خانواده لازم است زیرا جلسه خواستگاری فرصتی برای آشنایی دو خانواده است . به دلیل اهمیت اولین برخورد دانستن نحوه صحیح رفتار در جلسه خواستگاری حائز اهمیت است.
در بحث خواستگاری اولین مطلب مهم این است که ایا برای دو جوانی که می خواهند باهم ازدواج کنند تنها آشنایی از طریق صحبت در جلسات خواستگاری کافی است یا نه؟ آیا این دو جوان تنها از طریق خواستگاری رسمی در حضور خانواده و بدون ارتباط قبلی می توانند به شناخت نسبی از هم برسند ؟
بعضی می گویند ازدواج و خواستگاری در ایران ریسک است زیرا افراد بدون شناخت قبلی از یکدیگر چند جلسه با هم حرف می زنند و اگر تعداد جلسات اشنایی زیاد شود همه صدایشان در میاید و وقتی خواستگاری به جلسه دوم و سوم کشیده شود ازدواج حتمی است.
در برخی خانواده ها ازدواج بصورت سنتی اتفاق می افتد و خاتواده دختر و پسر بدون شناخت قبلی در جلسه خواستگاری باهم آشنا می شوند و بعد از انجام تحقیقات ازدواج صورت می گیرد. به همین دلیل دانستن آداب خواستگاری برای شناخت خواستگار اهمیت دارد.
البته همیشه ازدواج بطور سنتی و بدون شناخت قبلی اتفاق نمی افتد. برخی افراد تن به ازدواج سنتی نمی دهند و معتقدند که برای حاصل شدن شناخت عمقی از فرد مقابل باید مدت طولانی ای با فرد و خانواده اش در ارتباط باشند تا فرد مناسب برای ازدواج را پیدا کنند.
آداب خواستگاری :
از جمله آداب خواستگاری که توان به آنها اشاره کرد عباتند از :
- خانواده ها زمان خواستگاری را از قبل تعیین می کنند.
- در جلسه خواستگاری هر دو خانواده به شناخت جمعی از یکدیگر دست می یابند.
- یکی از آداب خواستگاری این است که طبق عرف جامعه پسر از دختر خواستگاری کند.
- جلسه خواستگاری فرم و پوشش مناسب خود را می طلبد که باید دور از چشم رو هم چشمی باشد.
- طرفین ازدواج باید آراستگی و نظم و پاکیزگی خود را در جلسه حفظ کنند اما عیب های خود را نپوشانند زیرا این مورد نشان دهنده عدم صداقت است.
- یکی از آداب خواستگاری این است که خانواده پسر در جلسه اول خواستگاری گل و شیرینی تهیه می کنند. خوردن و نوشیدن در جلسه خواستگاری می تواند استرس واضطراب را کاهش دهد و محیط گرم و صمیمانه ای را ایجاد کند.
- دختر و پسر با یکدیگر صحبت می کنند تا به شناخت نسبی از هم برسند.
- برای شروع آشنایی دختر و پسر خود را معرفی می کنند و درباره سن و تحصیلات و شغل و… توضیحاتی می دهند.
- در طول جلسه خواستگاری دختر و پسر نقاط اشتراک و نقاط اختلاف باهم را ارزیابی می کنند تا به تفاهم برسند.
- خانواده دختر سعی می کنند درزمینه اعتقادات مذهبی و معنوی خواستگار اطلاعاتی کسب کنند تا ببینند آیا دختر و پسر هم کفو هستند یا خیر.
- پس از پایان جلسه خواستگاری خانواده دختر خواستگاران را بدرقه می کنند.
تاثیر روابط پیش از خواستگاری در انتخاب صحیح همسر:
اما سوال این است که آیا روابط قبل از ازدواج تاثیری در موفقیت ازدواج دارد؟ آیا روابط پیش از ازدواج باعث شناخت بیشتر طرفین از هم می شود؟ ایا این روابط خوشبختی را ضمانت می کند؟
افرادی که معتقدند در جلسات خانوادگی و خواستگاری نمی توانیم طرف مقابلمان را بشناسیم مطمئنا در جلسات و ارتباطات بیرون هم نمی توانند بشناسند.
روابط پیش از ازدواج منجر به ایجاد دلدادگی و وابستگی بین طرفین می شود و این دلدادگی مانع شناخت عمیق طرف مقابل می شود زیرا وقتی پای عشق در میان باشد شما دیگر بدی های طرف مقابلتان را نمی بینید و از خصوصیات منفی طرف مقابلتان چشم پوشی می کنید . به همین دلیل بیشتر احتمال دارد که در انتخابتان اشتباه کنید.
در امار رسمی ضریب طلاق در ازدواج هایی که اشنایی و ارتباط پیش از ازدواج وجود داشته بیشتر است. بنابراین داشتن ارتباطات پیش از خواستگاری رسمی نمی تواند خوشبختی زوجین را تضمین کند.
آیا دختری می تواند از پسری خواستگاری کند؟
از جمله آداب خواستگاری این است که پسر از دختر خواستگاری کند.
اما خواستگاری دختر از پسرمنع شرعی ندارد و نمونه آن خواستگاری حضرت خدیجه (س) از پیامبر اکرم (ص) است.
اما به دلیل عرف جامعه و تاکید بر حیا و کرامت دختر و حساسیت او ، ترجیح بر این است که مرد از زن خواستگاری کند. از طرفی به دلیل روحیه ضعیف و شکننده یک زن اگر خواستگاری از طرف زن باشد در صورت شنیدن جواب نه ، زن صدمه روحی زیادی می بیند اما در مردان کمتر چنین موضوعی پیش می آید.
در ازدواج سه حالت وجود دارد :
- یا دختر و پسر قبلا هیچ ارتباطی باهم نداشته اند و فرد دیگری واسطه ازدواج شده که به آن ازدواج سنتی می گویند.
- یا زوجین از قبل باهم ارتباط داشتند که اصطلاحا به آن ازدواج آزاد می گویند.
- یا اینکه ازدواج بر اساس شناخت است یا اینکه فامیل یا همسایه هستند و شناخت نسبی از یکدیگر دارند.
اما بهترین مدل خواستگاری همان روش قدیمی و سنتی است که خانواده پسر به خانه دختر می آیند و بطور رسمی دختر را برای پسرشان خواستگاری می کنند. در این نوع ازدواج تمام مقدمات ازدواج در حضور خانواده ها و بطور رسمی انجام می شود. یکی از آداب خواستگاری در ازدواج سنتی این است که دو خانواده بعد از انجام مراسم آشنایی تحقیقاتی راجع به هم انجام دهند و در صورت مطلوب بودن نتایج تحقیقات وصلت دخترو پسر صورت می گیرد.
در خواستگاری سنتی هرچه خاتواده دختر سنگین تر و متین تر رفتار کنند برای حفظ عزت دختر بهتر است. اگر دختری خواستگار نداشت بهتر است پدر و مادر برای ازدواج دختر این طرف و آن طرف نروند و از مردم نخواهند که برای دخترشان خواستگار بفرستند زیرا این مسئله باعث سرخوردگی و کوچک شدن دختر می شود زیرا دختر مظهر ناز است نه نیاز، و پدر و مادر نباید درباره دیر ازدواج کردن دخترشان احساس نگرانی کنند.
این نگرانی ها گاهی باعث ایجاد مشکلاتی می شود و باعث کاهش مطلوبیت دختر می شود.
چگونه خواستگار را می توان محک زد؟
یکی از آداب خواستگاری محک زدن خواستگار است تا خانواده دختر ببیند خواستگار چند مرده حلاج است. مهمترین مسئله برای حاصل شدن شناخت بین دو خانواده صداقت و روراستی است. برای اینکه بتوانید خواستگار را بشناسید باید به رفتار و حرکات و سخنان او توجه کنید. به این طریق می توانید بفهمید که آیا این فرد به پختگی و بلوغ عقلی رسیده است و آیا توانایی تشکیل یک زندگی مستقل را دارد.
در صورتی که خواستگار ویژگی های مطلوبی ندارد و قصد دارید جواب منفی بدهید از تهدیدهایی که می گویند اگر این دختر با من ازدواج نکند خودکشی می کنم اصلا نترسید. مردی که بخواهد خودکشی کند بعدا در زندگی مشترک برای هر مسئله ای دست به خودکشی می زند و یا تهدید به خودکشی می کند. در ازدواج باید خوب انتخاب کنیم و خوب انتخاب شویم برای همین باید صداقت داشته باشیم و همه نقاط ضعف و قوت را بسنجیم با فرد مقابلمان صادق و روراست باشیم و از او نیز بخواهیم که با صداقت رفتار کند. بد نیست به طرف مقابل هشدار دهیم که با هر مشکلی می سازید اما با عدم صداقت و دروغ کنار نمی آیید.
برای اثبات صداقت خودمان به خواستگار حتما لازم نیست همه اسرار زندگی مان را بیان کنیم بلکه فقط مسائلی که تشخیص می دهید طرف مقابل باید بداند را بیان کنید.
مثلا در جلسه اول فقط مسائل کلی و دیدگاه های خود را در مورد ازدواج بیان کنید و اگر خواستگاری به جلسات دوم و سوم کشیده شد آن وقت درباره موضوعاتی که فکر می کنید باید فرد از آنها اگاه باشد با او صحبت کنید.
مهمترین مباحثی که در خواستگاری مطرح می شود :
یکی از مهمترین آداب خواستگاری این است که دو جوانی که می خواهند باهم ازدواج کنند درباره مسایل مهم زندگی مشترک باهم صحبت کنند تا بتوانند نقاط اشتراک را شناسایی کنند و در زمینه وجود اختلاف نظر درباره برخی مسائل به تفاهم برسند. از جمله مهمترین مسائل مورد بحث درخواستگاری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- مسائل خانوادگی : برای اینکه طرفین بتوانند به شناخت نسبی از یکدیگر دست یابند اول باید درباره مسائل خانوادگی باهم صحبت کنند. شناختن خانواده ای که فرد در آن بزرگ شده و دانستن دیدگاه فرد درباره تشکیل خانواده می تواند به شما کمک کند تا درک بهتری از شخصیت فرد داشته باشید.
۲- مسائل مالی و اقتصادی : تحقیقات نشان می دهد مسائل مالی از اهمیت ویژه ای به خصوص در زوجین جوان برخوردار است. منبع بیشتر تعارضات و درگیری های زوجین مشکلات مالی و بی پولی است. بنابراین لازم است در جلسات خواستگاری درباره اهمیت پول ، پس انداز، مدیریت اقتصادی و… صحبت کنید.
۳- مسائل اعتقادی و مذهبی : اساس زندگی مشترک در هم کفو بودن است. میزان ایمان و اعتقاد خواستگارتان را بسنجید. اگر در زمینه عقاید دینی و مذهبی با شریک زندگیتان اختلاف نظر زیادی داشته باشید ممکن است بعدها با مشکلات بسیار جدی روبرو شوید.
۴- عقاید و افکار شخصی : برای اینکه بتوانید سالیان سال در کنار همسر آینده تان زندگی کنید لازم است با طرز تفکر کلی او آشنا باشید. دانستن اینکه عقاید و افکار فرد مورد نظر چقدر نزدیک به افکار شماست مهم است. آیا این فرد منطقی فکر می کند یا همیشه تسلیم احساسات می شود.
مقاله مرتبط :
- حقایق ازدواج
- سوالات قبل از ازدواج که باید از همسرمان بپرسیم
- مهمترین سوالات خواستگاری
- آشنایی قبل از ازدواج چه نکاتی دارد؟ (تله های آشنایی را بدانید)
مرکز مشاوره تلفنی «پیام مشاور» این امکان را برای شما فراهم کرده تا بدون حضور فیزیکی و از سراسر کشور با متخصصین روانشناس در ارتباط بوده و سوالات خود را مطرح کنید. برای این کار از تلفن ثابت بدون گرفتن کد با شماره ۹۰۹۹۰۷۲۰۲۶ تماس بگیرید. همکاران ما از ۸ صبح تا ۱۲ شب حتی ایام تعطیل پاسخگوی شما هستند.