شیوه های تربیت فرزند برای بسیاری از والدین دغدغه مهمی است اما گاهی اوقات والدین مسیر تربیت فرزند را اشتباه می روند. برخی از والدین بیشتر توجه خود را صرف نمرات بچه ها می کنند و فقط می خواهند اطمینان حاصل کنند که فرزندشان درس می خواند. بسیاری از والدین گاهی فراموش می کنند به موفقیت و رشد کودکشان توجه کنند و شیوه های تربیت فرزند را به طرز غلطی اجرا می کنند.
یکی از نکات مهمی که در تربیت فرزند از اهمیت ویژه ای برخوردار است این است که چگونه انسانیت را در فرزندمان پرورش دهیم. باید بیشتر از اینکه به نمرات بچه ها و کلاس های اموزشی و سرگرمی آنها اهمیت دهیم برای خوب بودن آنها تلاش کنیم. شیوه های تربیت فرزند می خواهند به والدین یادآوری کنند که در تربیت فرزند اولویت با پرورش انسانی خوب برای جامعه است.
اولویت والدین در تربیت فرزندان باید کمک به آنها در جهت رشد ویژگی های مثبت و عادات خوب باشد. والدین باید سعی کنند ویژگی هایی مثل مهربانی، همدلی، انسانیت، بخشش و… را در کودکانشان پرورش دهند. اما چگونه می توانیم فرزندان خوبی پرورش دهیم؟
شیوه های تربیت فرزند:
برای تربیت فرزند شیوه هایی وجود دارد که والدین را راهنمایی می کند که باید چگونه با کودکانشان رفتار کنند تا آنها درست تربیت شوند. از جمله کارهایی که باید والدین برای رشد و تربیت کودک انجام دهند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- همدلی را در کودک خود پرورش دهید: همدلی یعنی خودمان را جای دیگران بگذاریم تا بتوانیم آنها را درک کنیم. همدلی از اساسی ترین صفات انسانی است که باید در کودکان پرورش دهیم. مطالعات حاکی از آن است که درک احساسات خود و دیگران مؤلفه مهمی برای برای موفقیت در زندگی است. برای پروش همدلی در فرزندتان او را تشویق کنید تا در مورد احساسات و عواطف خود صحبت کند. اطمینان حاصل کنید که کودکتان به عواطف خود و دیگران اهمیت می دهد. برای مثال وقتی با دوستش درگیر می شود به او کمک کنید که درک کند دوستش چه احساسی دارد و برای لحظه هایی خودش را جای او قرار دهد تا بتواند او را درک کند. همدلی به افراد کمک می کند بتوانند احساسات خود را مدیریت کنند.
۲- کودک خود را تشویق کنید تا داوطلبانه به دیگران کمک کند: اعمال داوطلبانه در شکل گیری شخصیت کودکان به آنها کمک می کنند. وقتی کودکان داوطلبانه به افراد سالمند و نیازمند کمک می کنند به خودشان افتخار می کنند. کمک کردن به دیگران باعث ایجاد احساس مثبت در کودکان می شود. وقتی کودک می بیند که کمک کردن به دیگران چه ارزشی دارد و چقدر دیگران را خوشحال می کند احساس خوبی پیدا می کند و به خودش افتخار می کند.
۳- به کودکانتان برای تمام اعمال خوبشان پاداش ندهید: درست است که یکی از شیوه های تربیت فرزند ، پاداش دادن به رفتارهای مثبت کودکان است اما وقتی برای تمام اعمال آنها پاداش بدهید کودک را شرطی می کنید که فقط وقتی کار خوب انجام دهد که پای پاداش در میان باشد. وقتی برای هر عمل خوب کودک پاداش دهید فرزند شما دیگر داوطلبانه کار خوب انجام نمی دهد و همیشه منتظر پاداش می ماند. بدین ترتیب وقتی پاداشی دریافت نکند اعمال خوب را ترک می کند. البته این به این معنی نیست که هرگز کودکان را نباید تشویق کرد. اتفاقا کودکان همیشه دوست دارند تایید والدین را دریافت کنند. آنها را برای اعمال خوبشان تشویق کنید و گاهی اما نه همیشه به آنها پاداش دهید تا به این طریق بابت اعمال خوبشان از آنها تشکر کنید.
۴- اصول رفتار خوب را با آنها تمرین کنید: یکی از شیوه های تربیت فرزند یاد دادن ادب و احترام به کودکان است. ادب و احترام نقش مهمی در تربیت فرزند خوب دارند. به کودکتان یاد بدهید که مؤدبانه و با احترام با دیگران صحبت کند. از آنها بخواهید کلماتی مانند “متشکرم” و “لطفا” را تمرین کنند. به انها یاد دهید تا در خطاب قرار دادن دیگران از کلمات خانم و آقا استفاده کنند. والدین نقش مهمی در تربیت فرزندان دارند اولین گام برای پرورش صفات خوب در فرزدتان این است که الگوی خوبی برای آنها باشید. کودکان از والدینشان تقلید می کنند. وقتی شما صفات و ویژگی های مثبت را در خود پرورش دهید و به آنها عمل کنید، کودک این اعمال را از شما می آموزد.
۵- به فرزند خود احترام بگذارید و با مهربانی با آنها رفتار کنید: یکی از مؤثرترین شیوه های تربیت فرزند این است که به آنها احترام بگذارید و دوستانه با آنها تعامل کنید. در مورد نحوه صحبت کردن با فرزندتان محتاط باشید. شما الگوی فرزندتان هستید نحوه صحبت کردن شما روی فرزندتان تاثیر می گذارد. اگر می خواهید فرزندی مؤدب پرورش دهید باید احترام گذاشتن و ارزش قائل شدن برای انسانها را به آنها آموزش دهید. لحن صحبت کردن شما هم مهم است. مثلا وقتی فرزندتان کار اشتباهی انجام می دهد مراقب باشید با لحن تند و خشنی با او صحبت نکنید.
۶- برای فرزندتان محدودیت بگذارید تا انضباط را یاد بگیرند: یکی از مهمترین شیوه های تربیت فرزند آموزش قوانین و انضباط به کودکان است. والدینی که بیش از حد آسان گیر هستند و هیچ محدودیتی برای کودکان نمی گذارند ممکن است در یاد دادن نظم و انضباط به فرزندشان دچار مشکل شوند. بیش از حد آسان گرفتن کودک را لوس بار می آورد و به او صدمه می زند. بالعکس کودکانی که برایشان محدودیت گذاشته می شود و از همان ابتدا انضباط را یاد می گیرند خودکفاتر و مستقل تر بار می آیند. چنین کودکانی در تصمیم گیری های خود انتخاب های معقولانه تری می گیرند و مسئولیت پذیری را یاد می گیرند.
منظور از محدودیت گذاشتن برای کودکان این است که قوانین ، مرزها و انتظارات مشخصی را برای آنها تعیین کنید که متناسب با سن و درک کودک باشد تا کودک بتواند منضبط بودن را فرا بگیرد.
برای تقویت انضباط کودک، به او مسئولیت هایی در خانه بدهید. مثلا از کودک بخواهید اسباب بازی هایش را خودش جمع کند. یا در کارهای کوچکی مثل اماده کردن سفره غذا به شما کمک کند و…با این کارهای کوچک او مسئولیت پذیری را یاد می گیرد.
یکی از راه های یاد دادن انضباط به کودکان این است که برای هر چیزی محدودیتی قائل شوید. برای مثال اجازه ندهید کودکتان ساعات زیادی را صرف بازی با موبایل کند. در عوض زمان مشخصی را برای این کار در نظر بگیرید و اجازه ندهید بیشتر از زمان مشخص شده این کار را انجام دهد.
۷- نیازهای فرزندتان را در اولیت قرار دهید: سعی کنید روزانه زمان مشخصی را برای وقت گذراندن با فرزندتان اختصاص دهید. کودکان نیاز دارند تا با والدین خود وقت بگذرانند و در کنار آنها باشند. روی نیازهای کودکان خود متمرکز شوید. کودکان در سنین مختلف نیازهای مختلفی دارند. باید همواره حواستان به کودکتان باشد تا مبادا از نیازهای آنها غاقل شوید. هنگام وقت گذرانی با کودک خود وسایل دیجیتال مثل موبایل و تبلت و… را کنار بگذارید.
۸- زمان مشخصی برای خواب تنظیم کنید: خواب منظم نقش مهمی در رشد قوای ذهنی کودکان دارد. اطمینان حاصل کنید که کودکتان به اندازه نیاز می خوابد. چند ساعت قبل از به خواب رفتن هرگونه لوازم دیجیتالی را از کودک دور کنید تا خواب آرامی داشته باشد. قبل از خوابیدن می توانید برای کودکتان کتاب بخوانید و داستان های مورد علاقه اش را برایش تعریف کنید.
منبع : verywellfamily.com
مقاله مرتبط : آموزش جنسی کودکان