مکیدن انگشت در کودکان
مشاوره تلفنی مکیدن انگشت در کودکان
انگشت مکیدن در کودکان به ویژه خردسالان رواج بسیاری دارد و یک رفتار کاملا طبیعی برای خردسالان به حساب می آید. اما این رفتار در سنین کودکی می تواند نشان دهنده این مسئله باشد که کودک با یک فشار روانی و اضطراب خاصی روبه رو است و برای برگرداندن حس امنیت و آرامش انگشت خود را می مکد. شما می توانید برای آگاهی بیشتر با مشاوره تلفنی مکیدن انگشت در کودکان مرکز مشاوره تلفنی پیام مشاور همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب با تلفن ثابت با شماره ۲۰۲۶ ۹۰۷ ۹۰۹ بدون گرفتن کد و صفر تماس حاصل نمایید.
مکیدن انگشت در کودکان :
تحقیقات نشان داده است که مکیدن انگشت تا سنین پیش دبستانی یا قبل از رفتن به مدرسه کاملا طبیعی و عادی است. اما این عادت رفتاری باید تا سنین ۷-۶ سالگی محو شود.
مکیدن انگشت بعد از سنین مدرسه :
اگر کودک شما بعد از ۷ سالگی این رفتار را در طی روز تکرار می کند امکان بروز مشکل در آرواره و فک و لثه کودک وجود دارد. و در ضمن احتمالا کودک در معرض مسائل پرتنش یا کمبود توجه و محیط پر استرس قرار دارد . اگر عادت مکیدن انگت تا سنین ۱۳-۱۲ سالگی ادامه داشته باشد این عادت در زمره اختلال به حساب می آید و برای بررسی و پیگیری بایستی به یک متخصص مراجعه کنید.
دوران مدرسه و پیش دبستان:
بسیاری از گزارش ها نشان دهنده این موضوع است که در دوران پیش دبستانی و مدرسه به خاطر وجود محیط هیجانی و عاطفی حاکم بر مدرسه و ترس و نگرانی کودک از جدایی از والدین این رفتار را از خود بروز می دهند و معمولا این کودکان افرادی بسیار وابسته به پدر و مادر خود هستند و به سختی به محیط های جدید خو می گیرند.
عوارض فیزیکی ناشی از مکیدن انگشت در کودکان :
به علت اینکه استخوان های کودک تا سنین نوجوانی بسیار نرم هستند و به راحتی شکل پذیر هستند زمانی که کودک مدت زمان طولانی و به طور شبانه روزی، چه در هنگام خواب و استراحت و چه طی روز با مک زدن محکم انگشت خود باعث جلو آمدن دندان های ردیف بالا می شود و دندان های ردیف پایین به سمت داخل مایل می شود و همچنین بدشکلی هایی در آرواره و فک به وجود می آید و اگر این عادت تا قبل از روییدن دندان های دائمی ترک نشود باعث به وجود آمدن مشکلات جدی در فک و دندان کودک می شود.
تاثیر انگشت مکیدن بر گفتار کودک :
مکیدن انگشت می تواند در ادای بعضی از کلمات مشکل ایجاد کند به طور مثال معمولا کودکانی که عادت به مکیدن انگشت دارند در بیان حروف (ف) و (و) و (ن) دچار مشکل می شوند و یا گاهی این کودکان جویده جویده صحبت می کنندو یا دچار لکنت زبان می شوند و یا اینکه نوک زبانی صحبت می کنند و حتی زمان های بسیاری دهان کودک به صورت نیمه باز است.
تاثیر مکیدن انگشت در اعتماد به نفس کودک :
اگر عادت مکیدن انگشت در کودک بالای ۷ سال پیگیری نشود و والدین برای برطرف کردن این عادت تلاشی انجام ندهند به دلیل مشکلاتی در ناحیه فک و صورت و یا بیان و گفتار ناصحیح امکان وجود عدم اعتماد به نفس در این کودک به وجود می آید . لذا توصیه می شود برای برطرف شدن رفتار کودکتان سعی کنید با یک مشاور مشورت کنید.
زمان مناسب برای ترک عادت مکیدن انگشت در کودکان :
بهترین زمان برای ترک عادات یا برطرف کردن مشکلات رفتاری فرزندتان زمانی است که تغییر یا تحولی در محیط خانواده روی ندهد به طور مثال تغییر منزل یا به دنیا آمدن فزرند جدید و یا رفتن به مسافرت . زمانی که تصمیم می گیرید عادت رفتاری کودک را تغییر دهید باید زمان بیشتری را به رابطه خود با کودک اختصاص دهید و با کودکتان وقت بگذرانید.
روش های موثر در ترک عادت مکیدن انگشت در کودکان :
اولین کاری که شما باید برای ترک این رفتار انجام دهید این است که باید برای یک مدت طولانی با کودک خود صحبت کنید و دلیل اینکه این عادت باید ترک شود را توضیح می دهید تا به مرور کودک شما از لحاظ ذهنی آماده ترک عادت خود شود.
برای ترک این عادت بهتر است از یک جدول استفاده کنید و در قبال انجام ندادن عادت رفتاری در این جدول در طی روز از برچسب های تشویقی استفاده کنید و بعد از بدست آوردن تعداد مشخصی از برچسب یک هدیه به عنوان تشویق به کودک خود بدهید . این هدایا می تواند یک پیک نیک در آخر هفته باشد و یا رفتن به مهمانی و یا ملاقات با یک دوست و خرید خوراکی مورد علاقه کودک باشد.
همچنین می توانید از کودک خود برای نوع برچسب ها یا نوع هدایا و یا در برچسب زدن نظر خواهی کنید و به این وسیله کودک شما بهتر و راحتر با شما در ترک این عادت همکاری می کند.
لاک تلخ :
یکی از روش هایی که برای ترک مکیدن انگشت به کار می رود استفاده از ماده ای تلخ و البته بهداشتی است که این ماده را به انگشت کودک می مالند و در طی روز با این روش کودک تمایل کمتری به انگشت مکیدن پیدا می کند و در زمان استراحت و خواب کودک می توانید از دستکش یا جورابی تمیز برای پوشاندن دست کودک استفاده نمایید. اما توجه داشته باشید که از این روش در کنار یک تقویت کننده مثبت مانند اهدای جایزه و یا هر نوع تشویق دیگر استفاده کنید.
علت رفتار کودک را پیدا کنید :
توجه داشته باشید که برای ترک هر عادتی ابتدا باید علت آن رفتار را پیدا کنید و مسئله را به طور ریشه ای حل کنید به طور مثال اگر کودک شما دچار اضطراب یا نگرانی است سعی کنید آن مسئله را با صحبت کردن یا تغییر موقعیت احساس امنیت خاطر را به کودک خود برگردانید.
حمایت از تصمیم کودک :
اگر کودک شما تصمیم گرفت عادت مکیدن انگشت را ترک کند سعی کنید که در این تصمیم او را یاری نمایید و با دادن اطمینان خاطر می توانید او را در تصمیمش یاری نمایید . فراموش نکنید که حمایت عاطفی شما می تواند نقش مهمی در موفقیت کودکتان داشته باشد. نکاتی که نباید انجام دهید.
برای ترک عادت به کودکتان فشار نیاورید زیرا ممکن است کودک به خاطر تحمل این فشار بیشتر به سمت عادت مکیدن انگشت گرایش پیدا کند.
هرگز با مسخره کردن یا شرمنده کردن کودک سعی نکنید عادت کودک را ترک کنید زیرا این رفتار باعث عدم اعتماد به نفس و مشکلات دیگری در کودک می شود.
هیچ گاه احساس ناکامی و شکست را به کودک خود القا نکنید حتی اگر در اوایل مسیر کودک در ترک مکیدن انگشت ناموفق است به او اطمینان دهید که به زودی در طی این مسیر موفق می شود.
چند نکته برای ترک راحت تر این عادت در کودک :
به کودکتان آموزش دهید که در مواقعی که با یک تنش رو به رو می شود از طریق صحبت کردن و ا ورزش کردن و یا ملاقات یک دوست می تواند احساسش را تسکین دهد. در حقیقت شما رفتار جایگزین را به او پیشنهاد می دهید
سعی کنید زمانی که کودک در حال مکیدن انگشت است با انجام دادن کاری دستان وی را مشغول نگه دارید مانند نقاشی کشیدن و یا بازی کردن یا گل و یا درست.
کردن کار دستی :
در هنگام خواب می توانید با خواندن داستان و نوازش کودک به او احساس خوشایندی بدهید که باعث ترک عادت مکیدن انگشت در زمان خواب می شود.
زمانی که کودک در حال مکیدن انگشت است می توانید با اشاره ای کوتاه مسئله را به او یادآوری کنید.
نوازش به موقع برای کودک داشته باشید :
با توجه به اینکه معمولا کودکانی که انگشت خود را می مکند نیاز به محبت و توجه بیشتر دارند والدین بایستی در شبانه روز به عنوان های مختلف محبت خود را نثار کودکشان کنند و محبت می تواند از چندین جنبه لحاظ شود مانند نوازش ، در آغوش گرفتن کودک صحبت های محبت آمیز با کودک تعریف و تمجید از کودک. اما توجه داشته باشید که این توجه و محبت زمانی که کودکتان مشغول رفتار عادتی خود است این کار را انجام ندهید زیرا باعث تقویت آن رفتار می شود بلکه زمانی که کودک انگشت خود را در دهان ندارد شروع کنید به نوازش و صحبت کردن با کودتان. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اینکه علت مکیدن انگشت در کودکان چیست ؟ به سایت بیتوته مراجعه کنید.